PIAS Handleiding  2019
Programma voor de Integrale Aanpak van het Scheepsontwerp
Vernieuwingen in PIAS (2012-2014)
In de jaren 2012-2014 wordt de look and feel van PIAS vernieuwd, waarbij het voornamelijk gaat om:

  • Een ander systeem van module-identificatie.
  • Een herverdeling van de diverse modules, waarbij sommige modules geheel herschreven worden.
  • Een nieuw hoofdmenu.
  • Een nieuw systeem van handleidingen.
  • Typografische wijzigingen.
  • Een generiek systeem voor bestandsbeheer en backups.
  • Copy, paste, undo en redo in invulvensters.
  • Met meerdere modules gelijktijdig werken aan hetzelfde project.
Deze wijzigingen worden in dit (tijdelijke) hoofdstuk kort besproken. Overigens gaat dit hoofdstuk specifiek over de veranderingen in PIAS. Een nieuwe gebruiker, die het bestaande PIAS nog niet kent, kan dit hoofdstuk beter overslaan,

Ander systeem van module-identificatie

PIAS is onderverdeeld in modules, bv. voor compartimentsdefinitie of careneberekeningen. Die modules werden geïdentificeerd met modulenummer, wat tevens een hoofdstuknummer uit de handleiding was. Die hoofdstuknummers waren vast, en om het mogelijk te maken om later nog eens een hoofdstukje toe te voegen waren de hoofdstuknummers niet opeenvolgend. Daarnaast had de module een algemene omschrijving in de handleiding en het hoofdmenu (en ook nog eens de naam van de programmaexecutable, maar daar werd niks mee gedaan). Bv. de module voor intacte stabiliteit was hoofdstuk 240, en heette `Beladingtoestanden / langsscheepse sterkte berekening', terwijl de programmanaam `loading.exe' is. In het nieuwe PIAS is er een eenduidige identificatie, en dat is een kort woord wat kernachtig de essentie van de module weergeeft (en wat niet toevallig ook nog eens de programmanaam is, in ons voorbeeld Loading). Die aanduiding wordt gebruikt in het hoofdmenu, in de hoofdstuknamen van de handleiding en in verwijzingen in de handleiding. Vanuit het hoofdmenu wordt trouwens bij het aanwijzen van zo'n module nog wel een tooltip getoond met een korte omschrijving, zodat een beginner ook in één oogopslag kan zien waarvoor die module bedoeld is. Eventuele hoofdstuknummers in de huidige handleiding worden gewoon op volgorde toegekend en spelen geen rol meer.

Herverdeling van diverse modules

PIAS bevat zoveel functies, instellingen en hulpmiddelen dat om het geheel overzichtelijk te houden er zekere onderverdeling in onderdelen, of modules, noodzakelijk is. In PIAS waren er echter nogal wat moduletjes die slechts een kleine taak uitvoerden, en sommigen daarvan worden nu samengevoegd in minder, maar grotere verzamelmodules, zoals aangegeven in onderstaande tabel:

 

Nieuwe module Doel Vervangt oude module(s)

Fairway Rompvormontwerp, stroken, visualiseren en converteren. Een combinatie van de bestaande Fairway (hoofdstuk 20) en To_fair (hoofdstuk 19).
Hulldef Invoer van romp-gerelateerde zaken, zoals bestaand spantenraam, openingen, appendages, deklijn en windcontour. Hoofdstukken 70, 75, 76, 90, 100, 110, 120, 250 (alleen invoerdeel), 355 en 357.
Layout Invoer van interne geometrie, zoals schotten, dekken en compartimenten, en berekenen van tanktabellen etc. Compart (hoofdstuk 210).
Hulltran Rompvormtransformatie. Hoofdstukken 80 en 85.
Hydrotables Berekeningen en uitvoer van aan hydrostatica gerelateerde tabellen, zoals carene, dwarskrommen, maximum toelaatbare VCG' (intact en lek), deadweighttabellen en -schaal en het trimdiagram van van der Ham. Hoofdstukken 170, 180, 185, 190, 200, 250, 260, 280, 292 en 295.
Loading Invoer beladingstoestanden en berekenen van intacte stabiliteit, langsscheepse sterkte en deterministische lekstabiliteit. Hoofdstukken 230, 240, 275 en 290.
Probdam Probabilistische lekstabiliteit. Blijft module 294.
Config Algemene projectinstellingen. Blijft module 130.
Ongewijzigd

Overige modules blijven ongewijzigd, zoals vrijboord, optredende graanmomenten en weerstand en voortstuwing.

Een aantal in onbruik geraakte modules wordt trouwens ook afgevoerd, zo waren er modules om de spantlijnen van PIAS naar een CAD-systeem te exporteren (zoals PIASAcad en PIASEagl, de oude hoofdstukken 360 en 375) maar dat kan nu veel beter met Fairway gedaan worden, want daar zit de rompvorm veel completer in. En rond 2006-2007 zijn oude modules voor probabilistische lekstabiliteit vervangen door de huidige Probdam, maar die oudere modules (IMOA265 en Oldprob) zijn altijd nog blijven bestaan voor wie die wilde gebruiken, maar daar komt dus ook een einde aan. O ja, en wie Pversion mocht missen — daarmee kon de programmaversiedatum worden afgedrukt — vindt deze functie nu in elke module onder [Help], zie het voorbeeld in Invoervenster.

Tot aan het einde van 2014 blijven zowel de oude als de nieuwe modules gedistribueerd worden. Daarna worden de oude modules geleidelijk uit de softwaredistributies gehaald, te beginnen met de oude GUI en alfanumerieke interface van Fairway en die modules die vervangen zijn door Hulldef en Hydrotables.

Attentie
Als u het een veilig idee vindt om nog langer over oude modules te beschikken, dan is het zaak om daar nog in 2014 kopieën van te maken en die te bewaren.

Nieuw hoofdmenu

De nieuwe moduleindeling vergt ook een nieuwe organisatie van het hoofdmenu, en daar is ook een nieuw uiterlijk voor gemaakt. Dit hoofdmenu wordt verder besproken in PIAS Hoofdmenu, en ter onderscheid is hieronder zowel het nieuwe als het oude hoofdmenu weergegeven. Bedenk dat sommige oudere modules verdwenen zijn, omdat hun functionaliteit wordt opgenomen in andere, meer omvattende modules. Die verdwenen modules zijn niet meer opgenomen in het nieuwe hoofdmenu, als men die toch nog wil gebruiken dan moet men daarvoor voorlopig dus nog het oude hoofdmenu gebruiken. Tot februari 2014 was de programmanaam van het oude hoofdmenu nog PIASmenu en die van het nieuwe newPIASmenu, maar vanaf die datum is dat omgewisseld in classicPIASmenu resp. PIASmenu.

newPIASmenu.png
Het nieuwe PIAS hoofdmenu

classicPiasmenu.jpg
Het oude PIAS hoofdmenu

Handleidingen

De handleidingen van PIAS bestonden van oudsher uit een PDF bestand per module. Nu wordt er overgegaan naar een nieuw handleidingensysteem, die in drie formaten beschikbaar komen nl. in PDF, HTML en in een help reader. In Handleidingen, oefeningen en informatiebronnen wordt hier nader op ingegaan. Gedurende de overgang van oud naar nieuw is de situatie een beetje rommelig; nieuwe software delen (zoals Layout en nieuwe GUI van Fairway) wordt besproken in de nieuwe handleiding, terwijl de oudere modules nog in de oude handleiding besproken worden. Bij SARC wordt eraan gewerkt zo snel mogelijk alles naar het nieuwe over te zetten, maar tot die tijd vragen wij uw begrip voor de situatie.

Typografische wijzigingen

Tot voor kort was in PIAS alleen het gebruik van zg. mono-gespatieerde lettertypes toegestaan, zoals courier. In het nieuwe PIAS kunnen ook proportioneel gespatieerde fonts gebruikt worden, zoals Times new Roman or Sans serif, zowel op het scherm als voor de uitvoer naar papier (of exportfile zoals .rtf). Daartoe moeten alle modules een beetje aangepast worden, en dat proces neemt wat tijd. Bij modules die nog niet zijn aangepast zal voorlopig nog gebruik worden gemaakt van een mono-gespatieerd lettertype (ongeacht welk lettertype is opgegeven), maar dat zullen er steeds minder worden.

File and backup systeem

Het kan handig zijn om van ontwerpgegevens op een bepaald moment een reservekopietje te hebben, bv. als het een ontwerpvariant betreft die beter nog even bewaard kan worden. Natuurlijk kan men buiten PIAS om handmatig bestanden kopieren naar een andere paats, maar dat is niet echt handig. Daarom worden de PIAS-modules langzamerhand voorzien van een uniform systeem voor filebeheer en backups van gegevens van die specifieke module. Dat systeem wordt besproken in Gegevensopslag en backups. Sommige modules (zoals die voor hellingproef of vrijboord) hadden al een file history faciliteit, dat wordt ook vervangen door dit nieuwe systeem.

Copy, paste, undo en redo in invulvensters

De softwarebibliotheken die de invulvensters besturen zijn nu voorzien van voorzieningen voor undo en redo, en voor functies van kopieren en plakken van celinhouden naar en van Windows' klembord (bv. om de celwaardes met een spreadsheet te kunnen uitwisselen), zie Knippen en plakken e.d. voor meer details. Beginnend in januari 2014 worden deze functies, waar relevant, geleidelijk in de verschillende PIAS modules opgenomen.

Aanduiding van de mogelijkheden in de cellen in invoervelden

Met cellen in invoermenu's kunnen vaak meerdere dingen gedaan worden, zoals `doorklikken', een getal of naam invoeren, of kiezen uit een aantal voorgedefinieerde soorten. Het was voorheen niet duidelijk welke dingen in welke cel gedaan konden worden, maar dat wordt nu aangeduid met symbolen. In Inhoud en opties in de cellen van keuze- en invoervensters wordt dat nader toegelicht.

Met meerdere modules gelijktijdig werken aan hetzelfde project

Dit mechanisme wordt besproken bij Local cloud: met meerdere modules gelijktijdig werken aan hetzelfde project. T.z.t. komt het (als aanvullende optie) voor alle gebruikers beschikbaar, en dan kan het per project ingesteld worden bij Config.