PIAS Handleiding  2019
Programma voor de Integrale Aanpak van het Scheepsontwerp
Rhine: maximale KG' containerschepen op de Rijn
In juni 1986 zijn stabiliteitsvoorschriften van kracht geworden voor containerschepen op de Rijn, zoals tegenwoordig vastgelegd in EU Richtlijn 82/714/EEC Met deze PIAS module wordt een tabel van maximaal toelaatbare KG' berekend, waarmee beladingstoestanden getoetst kunnen worden aan deze stabiliteitscriteria. De voorschriften stipuleren dat zo'n tabel aan boord moet zijn en die gebruikt moet worden bij het evalueren van elke willekeurige beladingstoestand. Vanuit die achtergrond staat deze tabel een beetje los van de hoofdlijn van PIAS — hoewel natuurlijk wel van beschikbare PIAS gegevens, zoals rompvorm, gebruik gemaakt kan worden.


Hieronder is het hoofdmenu van deze module weergegeven. Maar alvorens dat te bespreken willen we opmerken dat er voor het bepalen van de hydrostatische gegevens van het schip twee mogelijkheden zijn:

  • Als de scheepsvorm gedefinieerd is in PIAS, met Fairway of Hulldef, dan kunnen de hydrostatische gegevens direct uit die vorm berekend worden.
  • Als de scheepsvorm niet beschikbaar is, dient u zelf de hydrostatische gegevens op te geven, alsmede een aantal parameters die voor benaderingsformules gebruikt worden.

Specifieke gegevens voor de Rijnstabiliteitsberekening

Als van het schip een PIAS scheepsvorm beschikbaar is, en deze dient ook gebruikt te worden, dan moet de optie `gegevens afleiden uit PIAS scheepsvorm' in dit menu op `ja' gezet te worden. De regels in deze tabel die met een (-) gemarkeerd zijn hoeven dan niet ingevuld te worden. De betekenis van de andere regels uit dit menu, voor zover deze niet voor zich spreekt, is:

  • Lengte schip (-): de scheepslengte gemeten op het vlak van de grootste inzinking in m.
  • Breedte schip (-): de grootste scheepsbreedte op het vlak van de grootste inzinking in m.
  • Holte schip: de kleinste holte in de zijde in m.
  • Maximale diepgang (voor lateraal oppervlak): de maximale diepgang van het schip, maar deze wordt alleen maar gebruit om aan te geven waarvandaan het lateraal oppervlak (zoals opgegeven een paar regels hieronder) bepaald is.
  • Snelheid schip: de maximale snelheid van het schip op maximale diepgang in meter per seconde.
  • Inhoud bovenbouw (-): de som van de inhouden van de dekhuizen, luikhoofden, trunks, e.d. tot een hoogte van maximaal 1 m boven de holte, echter niet hoger dan tot de laagste opening van de onderhavige inhoud. Inhouden gelegen op minder dan 0.05L van de scheepseinden worden niet meegerekend.
  • Traagheidsmomenten opbouw (-): de gesommeerde traagheidsmomenten van de hierboven beschreven bovenbouwen.
  • Lateraal oppervlak: het lateraal oppervlak van het schip boven de maximale diepgang (zoals een paar regels hoger opgegeven) met de containerlading aan boord.
  • Hoogte/breedte eerste opening uit basis: de plaatse van deze niet-waterdichte opening. Als er geen opening aanwezig is, dan nullen opgeven.
  • Ponton of schip (-): geeft aan of het schip primair een pontonachtig danwel een scheepsachtige vorm heeft. Dit bepaalt welke benaderingsformules gebruikt worden.
  • Deplacement begin/stap/eind: deze parameters leggen het bereik en de stapgrootte van de te berekenen tabel vast.

Diepgangen/deplacementen invoeren

De diepgangen met de bijbehorende deplacementen in meters uit de basis en in tonnen. Zorg ervoor dat de stapgrootte tussen de diepgangen regelmatig is, de verhouding tussen twee opeenvolgende stapgrootten moet tussen 1/4 en 4 liggen. Begin op de ledige diepgang en eindig op de maximale diepgang. Indien u een PIAS scheeepsvorm gebruikt worden deze waarden helemaal niet gebruikt.

Tankgegevens invoeren

Hier geeft u de tankafmetingen op. In de kolom ‘omschrijving’ tikt u de naam van de tank. Alle tanks moeten worden opgegeven, en vergeet niet het containerruim(en) mee te nemen als tank (dit is verplicht volgens de voorschriften).

Berekenen en afdrukken maximale KG'

rhine_output_786.png
Voorbeeld van zo'n tabel, in het duits.