PIAS Handleiding  2024
Programma voor de Integrale Aanpak van het Scheepsontwerp
Hulpmiddel voor kraan belading
Met dit gereedschap kunnen kraangewichtsposten worden gedefinieerd. Aan de hand van de opgegeven kraaneigenschappen wordt o.a. totaal gewicht en zwaartepunt van de kraanlast bepaald. Deze module kan voor PIAS worden bediend vanuit een getallenwindow en vanuit een Graphical User Interface (GUI) en voor LOCOPIAS alleen maar uit de GUI.

Noot
Er bestaat een video waarin de bediening van deze module gedemonstreerd wordt.

Layout

Toon en werk met de gedefinieerde kranen en eventueel ballasttanks in een Graphical User Interface, waarvan hieronder een voorbeeld wordt getoond. Een beschrijving van de genummerde elementen volgt.

Algemeen

Bij het openen van de kraanmodule verschijnt het hieronder weergegeven invulmenu waar de kraangegevens ingevoerd kunnen worden. Bij het verlaten van de module worden de geselecteerde kranen aan de lijst van gewichtsposten toegevoegd. Tijdens het bewerken van de kraangegevens kan onderaan het scherm een extra regel worden weergegeven met hydrostatica gegevens. Deze gegevens hebben dan betrekking op de toestand van het schip met alle geselecteerde kranen. De gegevens van maximaal tien verschillende kranen kunnen op deze manier opgegeven worden.

loadingtools_crane_load_definition.png
Kraan gegevens bewerken.

In bovenstaand voorbeeld zijn twee kraanbomen opgenomen. ‘***’ betekent dat het betreffende veld niet bepaald kan worden op dat moment.

Accidental loss/drop of crane load

Als deze uitbreiding is aangeschaft kunnen de stabiliteitscriteria die gelden op het moment dat de kraanlast uit de kraan valt, berekend worden. Voor deze berekening moet men op de volgende dingen letten:

  • De stabiliteitscriteria die normaal gelden voor het schip moeten geselecteerd zijn.
  • Er moet een set van stabiliteitscriteria zijn die geldt nadat de kraanlast uit de kraan is gevallen. Deze set moet niet geselecteerd zijn.
  • De kolom ‘loss of load’ moet op ja gezet worden voor deze set van stabiliteitscriteria.
  • Als er in de gewichtspostenlijst een kraanlast uit de kraanmodule met een gewicht > 0 voorkomt, wordt er een extra berekening uitgevoerd.
  • De beladingstoestand wordt tweemaal berekend: eerst wordt de toestand met kraanlast uitgerekend, daarna de toestand zonder kraanlast.
  • Als er een criterium is met ‘hoek naar loef’ wordt de statische hellingshoek van de eerste berekening gebruikt voor het criterium van de tweede. Deze statische hellingshoek kan worden ingesteld via de variabele ‘Hellingshoek tijdens hijsen’, zie Variabelen.

Menubalk functies

Config

Bij elke gedefinieerde beladingstoestand hoort een kraanconfiguratie. Met de menuoptie [Config] krijgt u een overzicht van alle aanwezige kraanconfiguraties. ‘Ja’ in de eerste kolom geeft aan dat deze configuratie bij de beladingstoestand onder beschouwing hoort. Een configuratie kan bij meerdere beladingstoestanden horen. De tweede kolom geeft de naam van de configuratie. Standaard wordt een naam toegekend. Deze naam is door de gebruiker vrij te wijzigen in dit menu. De derde kolom geeft de datum en tijd weer waarop de configuratie het laatst is aangepast.

Seagoing

Zet de kranen direct in de positie zoals opgegeven (zie Invoerdata).

Invoerdata

De gegevens die ingevoerd moeten/kunnen worden zijn:

  1. Selected: Indien de kraan is geselecteerd wordt deze na het verlaten van de kraanmodule toegevoegd aan de gewichtspostenlijst van de beladingstoestand. Indien onderaan het scherm de hydrostatica-regel wordt weergegeven, worden alle geselecteerde kranen meegenomen in de berekening van deze waarden.
  2. Name of this crane: Identificatienaam van deze kraan.
  3. Crane load: Het gewicht van de kraanbelasting kan hier ingevoerd worden in tonnen.
  4. Slewing angle: Stand van de kraan om de verticale rotatieas in graden, gemeten t.o.v. de langas van het schip, naar SB positief.
  5. Topping angle: Stand van de boom om de horizontale rotatieas in graden, gemeten t.o.v. de horizontaal, omhoog positief.
  6. Jib angle related to boom.
  7. Longitudinal position crane load: (in meters, t.o.v. ALL)
  8. Transverse position crane load: (in meters, uit CL)
  9. Longitudinal position of vertical rotation axis: De plaats (in meters t.o.v. ALL) van de verticale as waarom de kraan kan roteren.
  10. Transverse position of vertical rotation axis: De plaats (in meters t.o.v. hartschip) van de verticale as waarom de kraan kan roteren.
  11. Weight of part rotating round vertical axis: Het gewicht (in tonnen) van het gedeelte wat uitsluitend om de verticale as roteert. Kraandelen welke geheel niet roteren of delen welke ook om de horizontale as roteren (zoals de kraanboom) worden hier niet opgenomen.
  12. LCG of rotating weight at slewing angle 0 related to vertical axis: De afstand van het zwaartepunt van het onder punt 10 ingevoerde gewicht ten opzichte van de verticale rotatieas. Afstanden voor deze rotatieas positief opgeven, erachter negatief.
  13. TCG of rotating weight at slewing angle 0 related to vertical axis: De afstand van het zwaartepunt van het onder punt 10 ingevoerde gewicht ten opzichte van de verticale rotatieas. Afstanden aan SB zijn positief.
  14. VCG of rotating weight: De afstand van het zwaartepunt van het onder punt 11 ingevoerde gewicht vanuit de basislijn.
  15. Distance between horizontal and vertical rotation axis (fore=+): De langsscheepse afstand van de horizontale rotatieas tot de verticale rotatieas. Ligt de horizontale as vóór de verticale dan is die afstand positief.
  16. Vertical position of horizontal rotation axis: Afstand van de horizontale rotatieas boven de basislijn.
  17. Length of boom: Lengte van de kraanboom.
  18. Weight of boom: Het gewicht (in tonnen) van de boom.
  19. LCG boom related to horizontal rotation axis (fore=+): Positie van de lcg van de boom gemeten langs de boom van de horizontale as.
  20. VCG boom releated to horizontal rotation axis (up=+): Positie van de vcg van de boom gemeten loodrecht vanaf de boom van de horizontale rotatie as.
  21. Jib length.
  22. Jib weight.
  23. LCG jib related to jib rotation axis.
  24. VCG jib related to jib rotation axis.
  25. Outreach in line with bulwark: Afstand loodrecht op CL gemeten van halve breedte schip tot de breedtepositie van de kraanlast.
  26. Outreach horizontally: De horizontale afstand gemeten van bovenkant verschansing tot de breedtepositie kraanlast. Indien de kraanmodule is opgeroepen vanuit de algemene lijst, als de hellingshoek groter is dan 6 graden, of als de last nog binnen de boorden hangt wordt geen waarde berekend of afgedrukt.
  27. Height bulwark: De verticale afstand van basis tot bovenkant verschansing.
  28. Display crane load and weight separately: Hier kan worden opgegeven of de kraan als één post of gesplitst in kraan- en lastgewicht moet worden weergegeven in de lijst met gewichtsposten.
  29. Aft. boundary from vert. rotation axis (forward=+): Achtergrens t.b.v. langsscheepse sterkte berekening.
  30. Fore. boundary from vert. rotation axis (forward=+): Voorgrens t.b.v. langsscheepse sterkte berekening.
  31. Weight group number crane + load: De kraan en kraanlast kunnen onder een gewichtsgroepnummer vermeld worden, of de kraanlast kan een ander gewichtsgroepnummer krijgen dan de kraan, afhankelijk van de wens van de gebruiker.
  32. Weight group number crane: zie item 31.
  33. Weight group number load: zie item 31.
  34. Seagoing slewing angle: Met de functie ‘Seagoing’ uit het menu of in het grafische kraanscherm, wordt de kraan in deze zwenkhoek gezet.
  35. Seagoing topping angle: Met de functie ‘Seagoing’ uit het menu of in het grafische kraanscherm, wordt de kraan in deze tophoek gezet.

Noot: als zwenk- en tophoek worden ingevoerd worden lengte- en breedtepositie berekend. Als de posities worden ingevoerd dan worden de hoeken berekend.

loadingtools_crane_aft_top_view.png
Kraan definitie achter- en bovenaanzicht.