De
[Weight list] speelt een cruciale rol bij het configureren van een beladingstoestand omdat deze een overzicht biedt van alle gewichtsposten waaruit de huidige beladingstoestand bestaat. Bovendien kunnen gewichtsposten alfanumeriek worden gewijzigd.
Menubalkfuncties
In het venster van de gewichtenlijst vindt men de menubalk, die de ‘standaard’ en ‘geavanceerde’ functies bevat. De standaardfuncties worden beschreven in Gemeenschappelijke functies in modules. De specifieke functies [manaGe], [Database], [Loading tools], [File], [check-displAce] en [Window] worden hieronder besproken.
Menu bar functions.
- Manage
Met [Manage] kan visuele opmaak worden uitgevoerd:
- [Collapse weight groups]. In het algemeen behoren gewichtsposten tot een bepaalde gewichtsgroep, een concept dat wordt geïntroduceerd in Menubalk. In LOCOPIAS zijn subtotalen van gewichten en COG van gewichtsgroepen altijd opgenomen in deze gewicht lijsten. De individuele posten van een gewichtsgroep kunnen worden verborgen, hetgeen gebeurt wanneer de groep is ‘Collapsed’
- [Expand weight groups], het tegenovergestelde van ‘Collapse’ waardoor alle posten van een groep zichtbaar worden. -[Move], om een gewichtspost omhoog of omlaag te verplaatsen in de gewichtenlijst. Markeer de rij met de gewichtspost om het naar een andere positie in de lijst te verplaatsen. Selecteer nu de opt{Move} functie. Markeer de rij waarachter de gewichtspost moet worden geplaatst, en selecteer weer [move]. De gewichtspost is nu op de nieuwe positie.
- [Quitmove], om een lopende [Move] opdracht te annuleren.
- [Sort], om de gewichtsposten te sorteren volgens verschillende sorteercriteria, welke zijn afgebeeld in onderstaande figuur.
Different sorting methods for weight items.
- Gegevensbestand
- Gebruik deze optie om standaard gewichtsposten te laden, zoals ‘bemanning’, ‘voorraden’, enz. Met deze functie kunt u een gewicht eenmalig definiëren, en hergebruiken uit dit gegevensbestand als dat nodig is. Kies [Database]→[Edit database] uit de menubalk om het [Database weight items]-window te openen en gewichtsposten in het gegevensbestand te bewerken. De optie [Database]→[Read database] opent een venster met een lijst van posten van het gegevensbestand die kan worden geselecteerd in een beladingstoestand.
Database of standard weight items.
Select from the database of weight items.
- Check-Verplaatsing
- Om de actuele beladingstoestand te simuleren in LOCOPIAS, kan de functie [Check-Displace] worden gebruikt om te zien hoe goed de werkelijke (=waargenomen) en gesimuleerde verplaatsingen elkaar benaderen. U kunt de echte diepgangsmerken invoeren en vergelijken met de berekende diepgangsmerken en het verplaatsingsverschil controleren. Een correctiegewicht kan worden toegevoegd aan de gewichtenlijst om de werkelijke verplaatsing te bereiken.
Check-Verplaatsing.
- Window, Result windows
- Met deze functie kan één van de bovenliggende vensters — zoals geïntroduceerd in Bediening van LOCOPIAS en algemene functies — worden geopend, bijvoorbeeld voor intacte stabiliteit of langsscheepse sterkte.
Inhoud van de gewichtspostenlijst
Kolommen in de [Weight list] die toelichting behoeven worden hieronder besproken.
- Noot
- Aanpassingen voor de hele gewichtsgroep kunnen gemakkelijk worden doorgevoerd door de respectievelijke waarde op de subtotaal regel aan te passen. Mogelijke aanpassingen zijn: ‘VVM type’, ‘Gewichtsgroep’, ‘Tank vulling’ en ‘Dichtheid’. Let op dat met ‘undo’ het mogelijk is om deze wijziging ongedaan te maken.
List of weights of a loading condition.
- Naam
Deze kolom toont de naam van de gewichtspost.
Als de temperatuurcorrecties functionaliteit is aangeschaft dan kan men dubbelklikken op de naam van een tank om in het temperatuurcorrecties menu te komen. Zie Stof, Temperatuur en Soortelijk Gewicht voor meer informatie.
- Type
- Geeft informatie over het soort gewichtspost.
- Gewicht
- Gewicht in ton.
- VCG
- Verticaal zwaartepunt in meters, in verhouding tot de basislijn.
- LCG
- Langsscheeps zwaartepunt in meters, in verhouding tot de achterloodlijn.
- TCG
- Dwarsscheeps zwaartepunt in meters, in verhouding tot hartschip.
- FSM
- Deze kolom toont het vrije vloeistofoppervlak voor voorgedefineerde tanks of voor een door de gebruiker gedefinieerd gewicht van een vloeistof in metrische tonnen vermenigvuldigd met een afstand in meters. Het is mogelijk om dit standaard vrije vloeistofoppervlak te overbruggen met een andere vrije vloeistofoppervlak- optie onder FSM Type.
- FSM Type
- Met deze functie kunt u de soort berekening van het vrije vloeistofoppervlak (FSM) selecteren. Standaard wordt het vrije vloeistofoppervlak voor het werkelijke tankniveau berekend. Soms kan de IMO Intact Stability Code een andere methode vereisen, zodat u uit de volgende alternatieven kunt kiezen:
- Maximale FSM die overal in de tank voorkomt.
- Nul bij een vulling van meer dan 98%.
Houd er rekening mee dat LOCOPIAS ook een meer geavanceerde methode biedt voor het compenseren van vrije vloeistof effecten, dat is de “daadwerkelijke verschuiving van vloeistof-methode”. Als LOCOPIAS op deze manier is geconfigureerd berekent het de echte verplaatsing van vloeistof, met inbegrip van de effecten van helling en trim, waardoor de conventionele FSM instelling, zoals die hier is uitgewerkt, wordt genegeerd.
- Gewichtsgroep
- Elke gewichtspost kan in een gewichtsgroep worden ingedeeld. De naam van de groep is weergegeven in deze kolom. Als u het verschil tussen de gewichtsgroepen nog duidelijker wilt weergeven, kunt u in de menubalk op het [Hoofdscherm], onder [Edit]→[Edit Weight Groups] de naam en tekstkleur van elke gewichtsgroep bewerken. Deze naam en kleur worden ook zichtbaar in het overzicht van gewichtsgroepen (Zie 7 in Hoofdvensterindeling van [Hoofdscherm]).
- Gemeten, Trim sounding en Hoek sounding
In de kolom ‘Gemeten’ kan een Sounding, Ullage of Druk worden opgegeven, zolang een peilpijp cq. druksensor beschikbaar is. Met de kolommen ‘Trim sounding’ en ‘Hoek sounding’ kan de trim en hoek ten tijde van “peilen” worden opgegeven. Let op: De kolom ‘Gemeten’ bevat de gemeten waarde die hoort bij de opgegeven trim en hoek. Andere gegevens, i.e. kolommen, zoals gewicht, volume en zwaartepunt zijn bepaald bij trim nul en hoek nul.
Als deze functionaliteit niet is aangeschaft dan is de kolom ‘Gemeten’ alleen van toepassing voor gewichtsposten van het type ‘graanruim’, en bevat deze een Ullage, dat is de afstand tussen de bovenkant van het luikhoofd en het graanoppervlak. Deze kolom is mogelijkerwijs niet beschikbaar in uw LOCOPIAS.
- Achter & Voor
- Deze kolommen bevatten de voor- en achterbegrenzingen van een gewichtspost. Deze begrenzingen zijn alleen vereist voor langsscheepse sterkteberekeningen. De afstanden zijn aangegeven in meters en hebben betrekking op de achterloodlijn. De gewichtsverdeling is een lineaire functie die wordt bepaald door het langsscheepse zwaartepunt en de positie van de begrenzingen (Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden onder LCG en gewichtsverdeling van gewichtsposten).
Stof, Temperatuur en Soortelijk Gewicht
Als de temperatuurcorrecties functionaliteit is aangeschaft dan kan doormiddel van dubbelklikken op de naam van een gewichtspost, van het type tank, in een beladingstoestand, het volgende menu worden geopend. In dit menu staan alle benodigde parameters voor het verwerken van temperatuurcorrecties.
- Tanknaam
- Hetzelfde als de gewichtspost, alleen voor referentie.
- Voeg deze tank toe aan het ullagerapport
- Als dit compartiment moet worden opgenomen in het lading/ullage rapport, dan moet hier ‘ja’ ingevuld worden.
- Product(stof)
- De naam van het product die wordt gebruikt in het lading/ullage rapport. Als er nog geen stoffen gedefinieerd zijn dan kunnen deze met de menubalk-functie [Stoffen] aangemaakt worden.
- Omrekeningstabel
Voor het berekenen van het gewicht van de lading van verwarmde koolwaterstoffen zijn de volgende conversietabellen beschikbaar:
- Geen temperatuur verrekening.
- Correctiefactor per graad, met deze optie wordt de ‘Volume Correctie Factor’ berekend, in overeenstemming met de opgegeven temperatuur en de correctiefactor per graad (uitzettingscoëfficiënt).
- Volume Correctie Factor. De ‘Volume Correctie Factor’ kan meteen gedefinieerd worden.
- ASTM tabellen 54(A, B en C), 55, 53(A en B), 23(A en B), 5(A en B). De ‘Volume Correctie Factor’ wordt bepaald volgens de respectievelijke ASTM tabel.
- Nynas.
In het geval dat een omrekeningstabel is gekozen anders dan Geen temperatuur verrekening dan is dit herkenbaar in de gewichtspostenlijst doormiddel van de gele achtergrondkleur bij de naam en het gewicht van de gewichtspost.
- Temperatuur
- De standaard temperatuur is 15 graden Celsius. Bij deze temperatuur wordt het volume bepaald. Hier kan de werkelijke temperatuur van de lading ingevuld worden.
- Volume (niet gecorrigeerd voor uitzetting)
- Dit is het volume dat wordt berekend op basis van de sounding, ullage of druk voor deze gewichtspost.
- Soortelijk gewicht bij 15 graden (in lucht)/(in vacuüm)
- Hier kan het soortelijk gewicht van de stof bij 15 graden Celsius opgegeven worden. Als het soortelijk gewicht in lucht wordt opgegeven, dan wordt het soortelijk gewicht in vacuüm automatisch berekend. Deze twee soortelijke gewichten zijn aan elkaar gekoppeld en kunnen dus niet apart opgegeven worden.
- Correctiefactor per graad Celcius
- Deze factor wordt gebruikt als er bij de omrekeningstabel gekozen is voor de optie ‘Correctiefactor per graad’. Deze factor wordt gebruikt om de volumecorrectiefactor te berekenen.
- Volume Correctie Factor
- Deze factor corrigeert het soortelijk gewicht bij 15 graden Celcius van de stof voor de werkelijke temperatuur. Deze factor kan op paar verschillende manieren bepaald worden:
- Deze factor wordt handmatig gedefinieerd met behulp van de omrekeningstabel ‘Volume Correctie Factor’.
- Deze factor wordt berekend met de correctiefactor per graad en het verschil tussen de standaard- en werkelijke temperatuur. De omrekeningstabel ‘Correctiefactor per graad’ moet worden geselecteerd.
- Deze factor wordt uit één van de andere omrekeningstabellen gehaald.
- Temperatuur Expansie Factor
- Deze factor corrigeert voor de uitzetting van de tank bij een hogere temperatuur dan 15 graden Celcius. Deze factor wordt automatisch berekend en kan niet handmatig worden ingesteld.
- Soortelijk gewicht bij {gedefinieerde temperatuur} graden
- Soortelijk gewicht bij 15° Celsius × Volume Correctie Factor.
- Residu Op Bodem (ROB)
- Volume van het residu dat van het volume van de tankinhoud wordt afgetrokken.
- Soortelijk gewicht × Temperatuur Expansie Factor
- Soortelijk gewicht bij 15° Celsius × Volume Correctie Factor × Temperatuur Expansie Factor.
- Gewicht
- Het gewicht wordt berekend volgens: volume (niet gecorrigeerd voor uitzetting) × soortelijk gewicht bij 15 graden × volume correctie factor × temperatuur expansie factor.
Check
Klik op de knop [Check] om te controleren of de beladingstoestand voldoet aan de stabiliteits- en sterktevereisten. Het klikken op de Checkknop opent een venster met verschillende tabbladen: ‘Overzicht’, ‘Stabiliteit’, ‘Sterkte’ en ‘Kruiplijn’. Lekstabiliteit is optioneel. Meer informatie over de [Check]-knop vindt u in Check.