PIAS Handleiding  2024
Programma voor de Integrale Aanpak van het Scheepsontwerp
Grainmom: optredende graanmomenten volgens de IMO Grain Code
Met deze module worden de optredende graanmomenten berekend volgens de IMO Grain Code voorschriften, of volgens de interpretatie van de Nederlandse Scheepvaart Inspectie.

Grainmom module

Na keuze van deze optie, kunt u in de lijst van compartimenten, doorklikken op een compartiment om verdere instellingen voor de berekening van graanmomenten tabellen te doen, in het menu hieronder. De definitie van het compartiment waarvan de graanberekening gemaakt moet worden, dient aan de eisen te voldoen die vermeld zijn in Compartimentsdefinitie.

Opgeven void space en afmetingen langsdragers van dit graancompartiment

Voorbeeld:

Coordinaten van langsdragers van compartiment: "Naam compartiment"
Void space Halve breedte Hoogtemaat Subcompartiment
0.100 -4.500 9.000 BB deel
0.500 4.500 9.000 midden deel
1.000 - - SB deel

De functie van dit menu is om per subcompartiment (een compartiment bestaat uit een of meer subcompartimenten, zie daarvoor Layout ) de onderkant van de langsdrager aan de hoge kant van het subcompartiment op te geven. Is er geen langsdrager aan de hoge kant, dan wordt dit door een streepje (-) aangegeven.

De vier kolommen hebben de volgende betekenis:

  • Void space: hoogte van de void space boven het graan in het betrokken subcompartiment (volgens IMO Grain Code resolutie).
  • Halve breedte: halve breedte van de langsdrager uit hartschip (SB positief, BB negatief).
  • Hoogtemaat: hoogte van de onderkant van de langsdrager uit basis.
  • Subcompartiment: naam van het subcompartiment, zoals dat bij de compartimentsdefinitie (Layout) is opgegeven.

De functie [Drager] kan gebruikt worden om te kiezen tussen wel of geen aanwezige langsdrager.

Instellen volumestap t.b.v. berekeningen

De volumestap die gebruikt wordt bij de uitvoer van de tabellen kan hier worden opgegeven.

Berekenen volume & zwaartepunten graancompartiment

Berekent de tabel met volumina en zwaartepunten van het graan zonder hellingshoek (zie figuur hieronder).

grainmom_appendix_1.png
Table of hold volume and COG's according to IMO Grain code

Berekenen volume & graanmomenten graancompartiment

Berekent de tabel met graanmomenten, onder de volgens IMO Grain Code voorgeschreven hellingshoek (zie figuur hieronder).

grainmom_appendix_2.png
Table of heeling grain moments according to IMO Grain code
  • De Nederlandse Scheepvaart Inspectie heeft een eigen interpretatie van de richtlijnen volgens IMO Grain Code, daarom wordt er eerst gevraagd of de berekeningen bij de NSI ingediend worden. Zie appendix 1 voor de de interpretatie van NSI.
  • Indien het compartiment waarvoor de graanberekening wordt gemaakt is gedefinieerd inclusief een kromme peilpijp (zie Layout), dan wordt de tabel voorzien van een kolom waarin de ullage wordt weergegeven. De ullage wordt dan berekend vanaf het bovenste punt van de gedefinieerde kromme peilpijp. Dit mechanisme is volkomen analoog aan het ullage-mechanisme in Layout, zij het dat bij een graan-compartiment het bovenste punt van de kromme peilpijp meestal zal samenvallen met de coamingrand.

Instellen te tekenen dwarsdoorsnede graancompartiment

Bij de tekenopties kan een dwarsdoorsnede getekend worden. De plaats van de te tekenen dwarsdoorsnede kan hier worden opgegeven. Slechts dwarsdoorsneden die expliciet in de vormdefinitie zijn opgegeven kunnen worden getekend.

Print dwarsdoorsnede graancompartiment incl. void space

Tekent het graanniveau inclusief void spaces, bij een hellingshoek van nul graden, zie de figuur hieronder.

grainmom_1_example_calculation_graimcompartment.png
Graincompartment 1

Print dwarsdoorsnede graancompartiment met graanniveau

Tekent het graanniveau onder de hellingshoek die bepaald wordt door de IMO Grain Code voorschriften zie het voorbeeld hieronder.

grainmom_2_example_calculation_graincompartment.png
Graincompartment 2

Aanmaken datafiles t.b.v. (grafische) belading graan in Loading en LOCOPIAS

Om graan grafisch te laden is het nodig de geometrie van de ruimen en schotten en mogelijke posities te definiëren. Zorg ervoor dat u in Layout een compartiment van 1 meter lang hebt gedefinieerd met de omtrek van de parallele sectie in het graanruim. Als er niet-parallelle secties zijn, moet u deze als een apart compartiment definiëren. Dit kan vanaf het achter/voorruim tot waar het weer parallel loopt. In de compartimentenlijst kunt u de tank op Nee zetten, zodat deze niet dubbel wordt geteld.

Algemene informatie voor de (grafisch) graanmodule in loading

In dit menu kan de gebruiker de volgende specificaties van het graanruim definiëren:

  • Weight group number grain bulkheads: Hier moet het nummer van de gewichtsgroep opgegeven worden waar de graanschotten onder vallen.
  • Weight group number grain holds: Hier moet het nummer van de gewichtsgroep opgegeven worden waar de graanruimen onder vallen.
  • Default tanktop height: Hier moet de standaard hoogte van de onderkant van het ruim opgegeven worden, dus de hoogte van de tanktop eronder.
  • Default coaming height: Hier moet de standaard hoogte van de bovenkant van de coaming opgegeven worden.

Definiëren van verplaatsbare graanschotten

Hier worden de verplaatsbare graanschotten opgegeven. Per graanschot kan een eigen naam en gewicht gegeven worden.

Definiëren van graanschot posities

De gebruiker kan hier alle mogelijke posities van de graanschotten definiëren, zowel van de verplaatsbare schotten als de vaste ruimschotten. Per positie moet het volgende worden ingevoerd:

  • Schottype: Keuze uit vast achter, vast voor of verplaatsbaar. In het geval van een vast schot hoeft er maar 1 getal (respectievelijk achter of voor) ingevuld te worden.
  • Positienaam: De naam van de positie.
  • Achter: De achterkant van de positie in meters.
  • Voor: De voorkant van de positie in meters.
  • Onder: De onderkant van de positie in meters.
  • Boven: De bovenkant van de positie in meters.
  • Breedte: De breedte van de positie in meters.
  • VCG: De VCG van het verplaatsbare graanschot boven de basis in deze positie.
  • LCG: De LCG van het verplaatsbare graanschot vanaf de All in deze positie.
  • TCG: De TCG van het verplaatsbare graanschot vanaf de CL in deze positie.

Definiëren van ''basis'' graanruimen

Om graanruimen te definiëren moeten deze als compartiment beschikbaar zijn in Layout. Voor het deel, of de delen van het ruim die een eenvoudige rechthoekig kubusvormige doorsnede hebben, definieert u in Layout een rechthoekig compartiment (ruim/meter) en kies dit compartiment hier, waarbij u de kolom 'variabel' op 'ja' zet en de lengte op 1 meter insteld. Dit compartiment wordt dan gebruikt voor alle evenwijdige delen van het ruim, waarvoor geen andere compartimenten zijn ingesteld. Is het ruim, of delen hiervan, niet rechthoekig kubusvormig, dan moet dit gedeelte van het ruim apart gedefiniëreerd worden in Layout. Voeg deze compartimenten toe in dit menu, en geef de achter- en voorgrens op van de posities waartussen dit graanruim gebruikt moet worden.

  • Variabel: Een variabel deel (''ja'') wordt gebruikt tussen alle gedefinieerde posities van het graanruim, waarvoor geen ander (niet rechthoekig kubusvormig) ruim is gedefinieerd. Gebruikelijk is dan om een compartiment te definieeren van het evenwijdige deel (ruim/meter) met een lengte van 1 meter. De lengte van dit gedefinieerde compartiment moet in de kolom ''lengte'' worden opgegeven. (typisch 1 meter). Een niet variabel deel (''nee'') van het ruim, wordt gebruikt tussen de posities die hierbij zijn opgegeven.
  • Naam: Hier kan de gebruiker de naam van het desbetreffende graanruim selecteren uit de compartimentenlijst.
  • Lengte: Als er bij variabel voor ja is gekozen, dient hier opgegeven te worden wat de lengte is van het geselecteerde compartiment.
  • Schotnaam achter: Hier kan de gebruiker de naam van de desbetreffende graanschotpositie selecteren uit de lijst zoals gedefinieerd bij Definiëren van graanschot posities waarmee de achterkant van het ruim gekozen wordt.
  • Schotnaam voor: Hier kan de gebruiker de naam van de desbetreffende graanschotpositie selecteren uit de lijst zoals gedefinieerd bij Definiëren van graanschot posities waarmee de voorkant van het ruim gekozen wordt.
  • Pos. achter: Dit wordt automatisch ingevuld nadat een positie gekozen is in de kolom ''schotnaam achter''.
  • Pos. voor: Dit wordt automatisch ingevuld nadat een positie gekozen is in de kolom ''schotnaam voor''.
  • Startrecord: Dit is het regelnummer in de graanmomenten tabel, waar de tabel van momenten voor dit betreffende deel van het graanruim begint. Dit is handig als u de graanmomenten tabel handmatig wilt wijzigen of inzien.
  • Contour punten: Een ''0'' betekent dat geen contour is gemaakt is. Als er een contour is gedefinieerd, dan wordt het aantal gedefinieerde punten hier weergegeven. U kunt doorklikken op deze kolom. U krijgt dan een invoermenu, waarin contourpunten kunnen worden gedefinieerd. Dit contour wordt uitsluitend gebruikt in de grafische interface voor de weergave van het graanruim in het zijaanzicht.

Definiëren van ruimen die niet mogen worden beladen met graan

Het kan voorkomen dat er een deel van het ruim ontstaat tussen twee graanschotposities waar het niet gewenst is om met de grafische graanmodule graan te laden. Deze delen kunnen hier worden opgegeven door een achter- en voor positie op te geven.

Genereren van tabellen graanruimen

Selecteer deze optie om de graanmomenten tabellen (opnieuw) te berekenen op basis van de ingevoerde gegevens voor de data file voor de grafische graanmodule.

Handmatig wijzigen tabellen graanruimen

Zodra de tabellen zijn berekend met hierboven genoemde optie, kunt u deze hier inzien en eventueel handmatig aanpassen.

Compartimentsdefinitie

Een compartiment dat voor het berekenen van de graanmomenten gebruikt wordt, wordt gedefinieerd door een of meer subcompartimenten, waarbij de volgende regels in acht genomen dienen te worden:

  • De subcompartimenten dienen opgegeven te worden van bakboord naar stuurboord.
  • Er mogen geen negatieve subcompartimenten opgegeven worden.
  • De verticale lijn door elke langsdrager moet een begrenzing van een subcompartiment vormen.
grainmom_3_brief_ministerie_verkeer_en_waterstaat.png
Appendix 1
grainmom_3_brief_ministerie_en_waterstaat_2.png
Appendix 1
grainmom_NL_4_grafiek.png
Appendix 1